onsdag 25 juni 2014

Det är sommarlov

Trots det jobbar jag. Fast gratis. Och det är så fantastiskt kul. Utvecklande. Utmanande. Spännande.

Igår hjälpte jag till att kortläsare lite. En mycket spännande bok om läxor som jag ser fram mycket emot. Jag hoppas den kan skapa den debatt som skolan saknat under många år. Om nyttan eller skadan av läxor. Om vad en läxa är och hur en läxa bör se ut om den ska finnas. I höst håller ni utkik efter den. Jag återkommer säkerligen.

 Igår läste jag också Simona Ahrnstedts blogg. Ett inlägg om redigering av manus som innehöll så många matnyttiga tips att jag fått läsa om det två gånger idag. Jag vet redan att jag kommer läsa det igen. Inlägget var precis lika bra inför skrivande, som en manual för hur man skriver synops och vips, så satt jag där. 

Idag fortsatte jag arbetet med att utforma mitt nästa manus. Jag hade redan innan delat in i kapitel för att sedan beskriva för mig själv vad som ska hända. En mycket platt beskrivning, men vilken fart jag fick på fantasin. Till stor hjälp var också tidningen Skriva som kom i brevlådan igår. Nu vet jag hur allt börjar och slutar. Dessutom vet jag vilken research jag har framför mig. Det är så roligt!

Ikväll har jag lekt amatör-lektör och kommenterat någons manus. Jag hoppas verkligen det jag tycker kommer vara till hjälp för den som skrivit detta manus som är en gripande skildring av något som förändrat hen. 

Lägg därtill att barnen bjudit på fantastiska kommentarer och en underbar gapskrattande lässtund innan läggdags. Sonen upprepar varje dag att han är så glad att just vi är hans föräldrar och att han aldrig skulle vilja bo någon annanstans och jag suger åt mig( det kan väl eventuellt hända att han någon gång kommer ändra sig). Dottern kommer gång på gång och vill ha en kram innan hon leker vidare (och det kan eventuellt också vara så att det ändrar sig någon gång).

En annan dag kan någon kanske påminna mig om att läsa det här. Det kan väl eventuellt hända att jag tycker lite annorlunda då.

onsdag 18 juni 2014

"När kommer boken då?"

Jag får frågan när jag går hem, sista dagen idag, och nu har jag semester. 
"I juli", svarar jag och känner det där läskiga darret. Det där som betyder ingen återvändo. Någon kommer läsa. 

"Skriver du något annat nu då?"
Och så rabblar jag allt det där jag tänkt att skriva. Det jag börjat strukturera, det jag sticker emellan med och det som ännu bara finns i huvudet. Det blir en del. 

Så kommer jag hem och har fått mail. Jag har fått den stora äran att testläsa ett annat manus och kan knappt vänta tills jag hittar tiden.

Det är sommar. Det är ledigt. Jag har text i olika former som väntar. Det kommer bli en bra ledighet.

söndag 15 juni 2014

Långsamt

Långsamt, långsamt märker jag att jag börjar vakna till liv igen. Det som under några månader fått mig att behöva ta till vara varje sekund av vila, som fått hjärnan att fokusera framåt, som fått mig att forcerat bläddra i olika böcker på kvällarna utan att fastna i någon, som tvingat mig att skriva listor för att inte glömma något, som fått mig att glömma massor, som fått mig att ta en dag i taget för att inte skapa totalt kaos, det börjar släppa.

Nej, jag lever inget extremt liv. Kanske till och med lugnare än många andra. Men jag har lärt mig. Vill aldrig mer bränna ut hjärnan så som jag en gång gjorde. Det är det inte värt.

Men nu. Nu börjar jag märka en förändring. Jag läser ut böcker, njuter av dem och tar in texten när jag bläddrar mig framåt. Jag njuter av en stund i soffan med familjen. Jag viker tvätten. Jag har ett skrivsug. På kvällarna känner jag hur tröttheten kommer och jag somnar utan tusen tankar. Jag tror att jag kan något och jag vet att det finns de som tycker om mig. 

Det är skönt nu. 

tisdag 3 juni 2014

I hemmets lugna vrå

Jag älskar hemma. Jag gillar romance-genren. Och så ramlar detta över mig!

Hurra! 
En festival att avnjutas hemma på datorn. Helt nytt för mig och onekligen väldigt spännande.